ОТКРИВЕНА БИСТА АЛЕКСИ ПОПОВИЋУ

У холу Градске куће Ужице, данас је откривена спомен биста Алексе Поповића, првог старешине Ужичке нахије. Откривање бисте одржано је у оквиру програма обележавња Дана града. Аутор бисте је академски вајар Велимир Каравелић, чија су дела, везана за историјске личности, свеопште присутна у целој Србији.

Алекса Поповић је рођен је у Субјелу код Косјерића, не зна се тачно које године. Био је кнез и војвода из Првог српског устанка. Алекса Поповић се бавио земљорадњом и трговином, што му је омогућило да дође у везу са бројним истакнутим људима из западне Србије. Када је почео Први српски устанак, на њега се рачунало као на човека који ће корисно послужити у народној ствари и управо због тога био је командант ужичке нахије и потписник акта о образовању Правитељствујушчег совјета. Када је Први српски устанак пропао 1813. године, остао је у свом крају и обављао одређене административне и политичке дужности све док га 1815. године Трурци нису заједно са војводом Михаилом Радовићем, кнезом Василијем и трговцем Радованом Маслаћем затворили у Ужику тврђаву, а потом и погубили. Кости су му касније пренете у Субјел и сахрањене у порти цркве.

Биста се налази на симболичној локацији, поред фотографија ужичких председника општина и градоначелника од Другог светског рата до данас. Из Градске управе, најављују да ће у холу Градске куће, у наредно време обележити и ужичке управнике од периода између Првог српског устанка и Другог светског рата.

14585259_1783457508610529_983995367_n